הרכיבים החוקיים לחישוב שיעור פיצויי הפיטורים
סעיף 12 לחוק פיצויי פיטורים התשכ"ג-1963, קובע את שיעור הפיצויים לפי שכרו האחרון של העובד.
מהו ה"שכר" לצורך חישוב פיצויי פיטורים?
ההגדרה מובאת בתקנות פיצויי פיטורים (חישוב פיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד1964.
תקנה 1 לתקנות קובעת את הרכיבים שיובאו בחשבון לצורך קביעת שכר עבודה בחישוב פיצויי פיטורים.
הרכיבים שיובאו בחשבון שכר עבודה אלה הם:
(1) שכר יסוד.
(2) תוספת ותק.
(3) תוספת יוקר המחיה.
(4) תוספת משפחה.
(5) תוספת מחלקתית או תוספת מקצועית.
כפי שנראה להלן, מסקירת פסיקת בתי-הדין, הלכה היא שלצורך בחינתו של רכיב מסוים ששולם לעובד, הקובע הוא לא השם שניתן לרכיב זה, אלא, מהותו. נקבע כי צריך שהתשלום יהיה מותנה בתנאי או מצב, כך שאם לא מתקיים התנאי או משתנה המצב – חדל התשלום.
במילים אחרות: כאשר התוספת הינה פיקטיבית ואינה משקפת את המצב לאשורו הרי שהתוספת זו תיכלל בחישוב לצורך פיצויי פיטורים.
יש לציין, כי נטל השכנוע כי תשלום מסויים המכונה "תוספת" מהווה חלק אינטגרלי של שכר העבודה, הוא על העובד. ועל כן ההמלצה היא לפנות לעורך דין המתמצא בתחום דיני העבודה לצורך בחינת,חישוב וגביית פיצויי הפיטורים.
- פרמיה– פסק בית הדין הארצי לעבודה כי גם פרמיה הדומה במאפיניה לעמלה היא תוספת שיש להכלילה בחישוב פיצויי הפיטורים וההודעה המוקדמת.
- פרמיה או בונוס קבוצתי– יש לשים לב כי בונוס או פרמיה שאינם ניתנים על בסיס תפוקה אישית, אלא על בסיס תפוקת קבוצת עובדים, אינם מהווים רכיב שכר שיש להביאו בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורים
- משכורת 13 – לא באה במניין רכיבי השכר לצורך פיצויים.
- מענק – אם מענק זה היה מותנה בסיבה בגינה שולם המענק, אזי לא ייכלל המענק בחשבון הפיצויים ולהפך, אם המענק שולם ללא כל התניה ו/או סיבה, ייכלל בחשבון הפיצויים.
קימות תוספות בשמות שונים אמשיך את סקירת התוספות בטור הבא, כמובן שההמלצה היא להעביר את התלושים לבחינת עורך דין המתמצא בתחום בכדי שהחישוב יתבצע באופן מקצועי ולא תגרם הפחתה של פיצויי פיטורים המגיעים לעובד.
לסיכום: ייתכנו תוספות רבות ומגוונות בתלוש המשכורת של העובד , ההמלצה היא לעובד שפוטר או התפטר בדין פיטורים ממקום העבודה להעביר את בתלושים לבחינת עורך דין אשר מומחיותו בתחום דיני העבודה. אי תשומת לב לחישוב הנכון עלול להסב הפחתה ניכרת של כספי הפיצויים המגיעים לעובד.
*מאמר זה נכתב בשנת 2013 כל האמור ברשימה לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית או הימנעות מנקיטת פעולה כזו או אחרת.